Voldoende beweging is ontzettend belangrijk en heeft een positieve uitwerking op zowel lichaam als geest. Toch kan het ook zijn dat je te veel sport, waardoor het lichaam overbelast raakt. Je kunt je dus wel voorstellen dat het ontzettend belangrijk is om voldoende rust te hebben tussen twee trainingen en ook te zorgen dat je het lichaam niet overbelast. Eén van de sporten waarbij dit van belang is en waarbij de impact op het lichaam vrij groot is, is hardlopen. Het is daarom dus ook belangrijk om een keer een hardlooptraining te vervangen door een rondje op de fiets. Dit kan een intensief rondje zijn om je conditie op peil te houden, maar ook een recreatief rondje op een e-bike om uit te fietsen na een flinke hardloopsessie. Omdat fietsen enorm veel positieve invloed heeft op je hardloop prestaties, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Er bestaat nog weleens discussie over het feit of fietsen op een elektrische fiets wel gezond is? Uiteraard is de weerstand die je moet bieden niet hetzelfde als op een normale fiets, maar is het bewegen zelf al enorm gezond om spieren en gewrichten soepel te houden. Uitfietsen op een elektrische fiets na een halve of hele marathon is dus ontzettend goed voor je lichaam. Heb je nu nog geen elektrische fiets of vind je het onzin om te doen? Dan is dit wel iets om over na te denken. Zo kun je bij Amslod een proefrit maken op een elektrische fiets en zit je nergens aan vast. Je zult zien dat wanneer je dit toevoegt aan je huidige trainingsschema, dit je prestaties alleen maar ten goede zal komen.
Hardlopen heeft best veel impact op ons lichaam. Natuurlijk is het dragen van de juiste hardloopschoenen belangrijk, maar dan nog krijgen onze gewrichten bij iedere stap die je zet een flinke dreun te verwerken. Door bijvoorbeeld een training te vervangen door een training op de fiets, worden je gewrichten veel minder belast. Uiteraard moet je ook op de fiets flink wat kracht zetten om vooruit te komen, maar is dit veel minder dan wanneer je op het asfalt loopt natuurlijk. Het is dus ook niet voor niets dat veel hardlopers gemiddeld een kwart van hun trainingen op de fiets doen.
Hardlopen en fietsen zijn beide duursporten. Een goede conditie is daarbij dus ontzettend belangrijk. Het voordeel van fietsen, is dat je ook hier de nodige inspanning moet leveren gedurende een langere periode, waardoor je dus ook op de fiets je uithoudingsvermogen traint. Zo kun je door middel van een hartslagmeter precies zien hoe hoog je hartslag is en kun je ook tijdens het fietsen in een bepaalde zone blijven zodat je werkt aan je conditie. Door deze beide regelmatig met elkaar te combineren, zul je ook merken dat je er ook lichamelijk steeds verder op vooruit gaat en je door het minder belasten van je gewrichten ook veel minder gevoelig bent voor blessures.